Att skriva din egen historia
Något som varit populärt sedan länge är att skriva sin egen historia. Många vill bli författare och börjar att skriva ner sin berättelse, för att sedan låta texten antingen hamna i en byrålåda, eller i en dagbok. Numera skriver de flesta på en dator och där har din text kanske hamnat i ett dokument eller ligger sparat i en mapp som glömts bort, när inspirationen försvunnit. Men det är aldrig försent att ta fram texten igen och fortsätta. Ju äldre du blir desto mer har du att berätta.
Inspiration om du får skrivkramp
Det är lätt att börja skriva en historia, för att sedan bli osäker på om du kan skriva eller så tappar du fokus. En dag vill du kanske fortsätta skriva och då finns det många sätt att hitta inspiration igen.
Skrivarkurser
Det finns många skrivarkurser att gå och de finns ofta genom något studieförbund i närheten där du bor. Man träffas en gång i veckan i en lärarledd grupp. Läraren berättar hur du ska skriva och du får olika uppgifter inom olika teman för att lära dig skriva. Du får skriva kortare berättelser med mera. När alla elever gjort sina uppgifter går läraren igenom dessa och ger kommentarer på vad som är bra och vad som bör förbättras. Ofta läser eleverna upp sin egen text eller någon annans, för att sedan diskutera kring dessa.
Privata skrivarskolor
Det finns även privata skrivarkurser att gå som är trevliga. Ibland reser man utomlands och då följer kända författare, journalister och andra skribenter med som inspiration. De berättar om hur de började skriva och sin resa genom skrivandet. Det kan ofta handla om det tuffa arbetet att skriva tills de blivit upptäckta. Du får bra förslag på vad du ska tänka på när du skriver på din historia och hur du bäst lägger upp ditt arbete. Hur du ska ha koll på karaktärer, år och händelser så du får med det väsentligaste. Vad som är intressant för läsaren att veta om dig och vad läsaren troligen inte tycker är av intresse.
Nu gäller detta om du vill försöka ge ut din egen historia på ett bokförlag. Numera kan du bara låta ett tryckeri trycka upp ett visst antal exemplar. Du kanske bara vill skriva ner för din egen skull eller för att ge dina barn din bok som gåva, för att de ska kunna läsa om ditt liv. Vissa saker kommer aldrig på tal, eller kanske du inte vill prata om det. Då är en bok en fin present.
Andra sätt som passar dig
Alla tycker inte om att skriva. Vissa lider av dyslexi och vill därför inte skriva sin historia. Deppa inte ner dig för det – det finns andra sätt. Du kan till exempel tala in din text och be någon du känner att skriva ner din berättelse på en dator. Känner du ingen, eller kanske du inte vill be en vän, kan du istället anlita en spökskrivare som skriver ner din text. De brukar dock vara väldigt dyra att anlita.