Att stimulera ditt sinne

Det finns mängder med sätt att lära sig att stimulera sinnet, men här är det genom litteraturen som gäller. Vilken hjälp kan du få för att stimulera ditt sinne genom böcker?

Faktaböcker

Du kan läsa faktaböcker om hjärnans funktion och på så sätt lära dig hur du ska stimulera ditt sinne. Nu finns det flera olika sinnen och i de olika faktaböckerna hittar du säkert det sinne du vill lära dig mer om och hur du på bästa sätt ska stimulera det. Det brukar finnas bra avslappningsövningar att ta del av och där gäller det att du provar dig fram till de som är lämpligast för dig. En del har lätt att koppla av och lär sig fort olika avslappningsövningar, medan andra får kämpa.

Facklitteratur inom ämnen finns att köpa hos olika bokhandlare. Vissa bokhandlare säljer bara böcker som är bra för själen. Via nätet kan du söka och läsa artiklar om olika böcker. Där lär du alldeles säkert hitta litteratur som är lämplig. Genom olika organisationen som har hjärnan som centrum, kan du också få hjälp att hitta bra litteratur.

På biblioteket finns många fackböcker och även en bibliotekarie du kan fråga om råd. Studiecirklar om hjärnan och att stimulera sinnet brukar finnas – dessa hittar du lätt på internet. Går du en sådan studiecirkel får du både förslag på böcker och får lära dig olika avslappningsövningar.

Annat som är bra för sinnet

Lyssna på lugnande musik är ett bra sätt att slappna av på. Lägg dig ner och lyssna på en ljudbok där någon pratar lugnande, samtidigt som svag musik finns i bakgrunden är ett utmärkt sätt. Via ljudböcker kan du få bra övningar som du gör enligt instruktioner av den som talat in ljudboken.

Skönlitteratur

Du behöver inte läsa en faktabok, för vissa av dem kan ha ett svårare språk än viss skönlitteratur har. Många faktaböcker är till exempel till för studier av olika slag och innehåller mycket faktauttryck som inte alla förstår.

Om du hellre vill läsa en bok med enklare språk finns det skönlitteratur för allas språkkunskaper. Det finns barnböcker som handlar om sinnet som du kan läsa själv eller tillsammans med dina barn, då kan ni göra övningarna tillsammans. Ja, varför inte ha familjekvällar med att studera hur man stimulerar sinnet.

Det finns författare som skriver om sina resor och hur det har stimulerat sinnet. Istället för att skriva en faktabokhar har de skrivit skönlitteratur med fiktiva karaktärer. Dessa böcker finns som barn- och ungdomsböcker och som böcker för vuxna.

Ljudböcker som handlar om sinnet

Det finns också många bra ljudböcker att lyssna på om hjärnans olika funktioner och vad som påverkar sinnet. Dessa är bra att ta till om du inte har tid att läsa en fysisk bok eller om du måste göra andra saker samtidigt. Sätt dig i din favoritfåtölj eller lägg dig i soffan, blunda, bara ge dig hän och lyssna. Se till att inte ha några andra ljud som stör. Ingen musik, tv eller radio på, bara helt tyst. Bra är att gärna ta en ljudbok med en uppläsare som du tycker om att lyssna på.