Berömda böcker

Det finns hur mycket litteratur som helst och även om man är storläsare finns det inte en chans att man hinner läsa alla böcker under sin livstid. Alla har även favoritförfattare som man vill läsa allt av och sedan tillkommer nya författare hela tiden. Dessa vill man alla givetvis läsa något av, för då kan man hitta en ny favoritförfattare. Sedan har vi alla klassiker och en del av dem får du läsa i skolan. Till slut finns det böcker som vi alla borde ha läst och en del ska vi ta upp här. Men varför ska just dessa läsas? Det kan man diskutera länge om.

Exempel på böcker du bör läsa under din levnadstid

Runt 700 f Kr skrev Homeros verken ”Illiaden” och ”Odysséen”. Dessa verk är mästerliga epos och än i dag finns de äldsta grekiska bokverken i förvar. Handlingen sker under det trojanska kriget och hjältar böckerna handlar om är bland annat Odysseus, Hektor, Agamemnon och Akilles.

Don Quijote

1605 skrev Miguel de Cervantes boken ”Don Quijote”. Den handlar om Don Quijote som läst alldeles för många romaner om riddare och till slut ger han sig ut på egna äventyr med sin gamla häst Rosinate och sin tjänare Sanchos Panza. Numera finns Don Quijotes äventyr som ett populärt spel på olika spelsidor.

Svindlande höjder

1847 skrev Emily Brontë ”Svindlande höjder”. De tre systrarna Brontë bodde i Yorkshire under 1800-talet, och alla skrev de böcker. Tyvärr dog alla tre systrarna unga. De hann dock skriva några av våra mest kända och älskade böcker inom den engelska litteraturen. Alla böcker de skrev handlade om olycklig kärlek. ”Svindlande höjder” är en både mörk och våldsam skildring om omöjlig kärlek och den katastrofala kraft det kan medföra.

Processen

1925 kom Franz Kafkas ”Processen” ut och det är en helt ologisk historia om Josef K som blir häktad utan att veta varför. Läsaren får följa en ofattbar resa genom ett märkligt rättsväsende. Den tar upp hur maktlös en människa är i förhållande till olika institutioner inom samhället. Handling känns även i dag mycket aktuell. Många människor har fortfarande i dag ingen chans mot samhället.

Mot fyren

1927 skrev Virginia Wolf boken ”Mot fyren”. Denna klassiker är en modern klassiker om en familj som heter Ramsay och deras vänner, som fördriver sin tid tillsammans en sommar på ön Sky som ligger i Skottland.

Svenska kända författare som du bör ha läst

1879 skrev en av våra mest kända författare August Strindberg boken ”Röda rummet”. Boken blev hans genombrott och den handlar om en ung man vid namn Arvid Falk som vill bli författare. Boken är samhällskritisk och innehåller många Stockholmskildringar. Det var August Strindbergs starka sida.

Gösta Berlings saga

1891 blev Selma Lagerlöfs bok ”Gösta Berlings saga” utgiven. Gösta Berling är en präst som super alldeles för mycket, men som blir räddad av majorskan som bor på bruket i Ekeby och några lodisar som kallas ”kavaljer”. Hon är en hård och kall kvinna, och under en julfest lyckas de få Gösta Berling att skriva under ett kontrakt med djävulen själv. Det blir inledningen till en dråplig, rapp och påhittad historia som tilldrar sig i Värmland på 1800-talet.