Om moderna Klassiker

Tidigare har vi tagit upp hur moderna klassiker ska tolkas. När de än är skrivna ska du som läsare kunna känna igen dig i din samtid. Ofta handlar det om samhällsproblem som kan se ut ungefär likadant från år till år, även om det kanske gått hundra år sedan boken skrevs. Böckerna brukar handla om olika utanförskap men de kan också handla om olycklig kärlek, där förändras inte känslor över tid. Ett brustet hjärta har alltid sett likadant ut och lär så bli. Här kommer istället litteratur som anses tillhöra den moderna litteraturen att tas upp. Vilka författare och titlar kan ses som moderna klassiker. Vissa av dessa böcker lär du känna igen och vissa inte, men de kanske väcker en nyfikenhet inom dig och du vill läsa några av dem.

Harry Potterböckerna

J.K Rowlings böcker om Harry Potter känns som troliga kandidater till moderna klassiker. Hon skriver med ett intressant och estetiskt språk, men barnen tycktes läsa böckerna utan problem. Många tonåringar har även läst alla böckerna på engelska. Om böckerna om Harry Potter håller om hundra år återstår att se, men än kan vi mycket väl kalla dem för moderna klassiker.

A clockwork orange

Denna otroligt obehagliga bok av Anthony Burgess (pseudonym för John Burgess Wilsson), blev en storfilm i början av 1970-talet då den hade biopremiär i Sverige. En film som fortfarande står högt upp på listan över både sedda filmer och filmer som vill ses. Dagens ungdomar tycks älska den lika mycket som de unga på 1970-talet. Filmen regisserades av den store Stanley Kubrick. Nu tillbaka till boken som kom ut som första upplaga 1972 i Sverige. Boken bygger på ett sadistiskt ungdomsgäng, där huvudkaraktären älskar att våldta kvinnor och misshandla människor bara för skojs skull. Men en dag kommer tiden i kapp honom och han blir omhändertagen av samhället.

Lolita

Den här mycket kända boken av Vladimir Nabokov kom ut första gången 1955. Boken har hör och häpna sålts i över 50 miljoner exemplar. Det sägs att verket är en av 1900-talets litterära milstolpar. Om du inte läst den, gör det och se om du håller med. Lolita är en berättelse om Humbert Humbert som är en medelålders pedofil. Det är han som är berättarrösten och från sin fängelsecell berättar han om hur han avgudar den tolvåriga flickan Dolores Haze (Lolita). Han berättar hur han hänsynslöst utnyttjat henne. Humbert är även misstänkt för att ha mördat en annan man som även han utnyttjat Dolores. Detta är en fullkomligt sexistisk roman, men den innehåller även satir och lustspel. En skräckroman och deckare i ett – boken håller än. Om den kvarstår som en modern klassiker återstår att se.

Bröderna Karamazov

Givetvis måste Bröderna Karamazov av Fjodor Dostojevskij finnas med bland moderna klassiker. Boken utgavs 1879–1880 och är en av Dostojevskijs många mästerverk och blev färdig bara ett år innan han dog. Handlingen är inriktad på mordet på Fjodor Karamazov, som är godsägare och har tre söner. Godsägaren är en självisk och hänsynslös man som inte saknar fiender. En av hans egna söner blir misstänkt för mordet, men han är oskyldig. Dock har han många gånger önskat livet av sin ondskefulle far.