Vad du ska tänka på när du skriver din egen historia
Det går att skriva sin historia på många olika sätt, beroende på vad du vill berätta. Kanske har du en solskenshistoria du vill att andra ska ta del av. Något du varit med som förändrat ditt liv på ett positivt sätt, där du berättar hur du gick tillväga för att komma dit du är i dag. Du har kanske varit med om något tragiskt som sjukdom, olycka, en skilsmässa som förändrat ditt liv, eller något helt annorlunda som du vill berätta om. Din barndom kanske var annorlunda än de flestas och du vill skriva av dig.
Vem ska läsa din historia?
Det du skriver om kan vara för att du vill ge ut en bok och bli författare eller kanske du bara vill ha din historia för dig själv, eller för att ge släktingar och vänner. Det är helt upp till dig vad du vill göra av din text. Du kanske älskar att skriva och då ska du givetvis göra det. Om du enbart ska skriva för dig själv behöver du inte tänka på alla skrivregler som finns.
Vill du däremot ge ut din historia som bok, är det bra att läsa böcker om skrivandets konst. Många kända eller mindre kända författare har skrivit böcker om vad du ska tänka på när du skriver. Det brukar vara grammatik, gestaltning, tidsperspektiv och bra förslag hur du ska hålla ordning på all information du skriver om. Det är inte så bra att byta namn på en karaktär mitt i berättelsen eller kanske blanda ihop årstider i samma mening.
Var finns hjälp att få?
Som vi redan skrivit om är skrivarkurser bra, eller att prata in sin historia, men det finns flera sätt. Om du tycker om svenska språket kan du gå olika kurser eller program. Det finns både gymnasiekurser på Komvux och hög- eller universitetsstudier i svenska språket, där grammatik är en stor del. Just grammatik och stavning är viktigt om du vill bli författare. Nu är det så att om du skrivit ett bra bokmanus som ett bokförlag tror på, blir du tilldelad en redaktör som hjälper dig med din text, och även en korrekturläsare som rättar stavfel med mera innan boken trycks. Många tänker inte på att det är bra att kunna grammatik och stavning, men ju mer du kan om det själv desto lättare är det för dig att skriva din historia.
Andra historier
Nu kanske du inte tänkt skriva en historia som handlar om dig själv, utan en fiktiv historia. Den kan handla om vad som helst, men här och nu är det en historia om att stimulera sinnet som gäller. Historien behöver inte handla om dig utan du kan skriva om någon du känner och hur den fann ro i sitt sinne. Eller också bara en påhittad story där du funderar på vad som kan vara bra för att stimulera sitt sinne. Du kan filosofera och skriva vad du tror är bra för människor när det gäller att få ro i sitt sinne. Det finns många olika sätt att få till en intressant historia om detta ämne.